Na zajawkę

Dowiedz się wiecej:  Węgryna dół  |  Czechyna dół     

 

 


 węgry flagaWęgry 

 

 

WĘGIERSKIE FILMY

Węgierskie kino nie jest obecnie u nas aż tak popularne jak czeskie, ale może poszczycić się kilkoma naprawdę fajnymi produkcjami…

 

WĘGIERSKA MUZA

Klasyczna muza węgierska ma pochodzenie azjatyckie, słowiańskie, a obecnie słychać w niej bardzo dużo elementów cygańskich. Narodowym tańcem jest czardasz. J Poniżej wybrane pozycje…


JĘZYK WĘGIERSKI

W języku węgierskim przede wszystkim uderza nas magia i wariacje użycia słowa Cipo (buty). Już na początku wizyty w Budapeszcie jesteśmy atakowani szyldami czy reklamami typu Cipo Park, Cipo Krem, Cipo Express.  Kolejnym miłym dla polskiego ucha słówkiem jest Ruha (ubrania). I tak mamy: Extra Ruha, Angol Ruha, nie mówiąc już o przepięknym połączeniu Ciporuha. :)

 

PRZYJAŹŃ POLSKO – WĘGIERSKA

Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki - Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát (wym. Lendziel, Madziar, ket jobarat, edź-jut harkol, szis-so borat). Zresztą jak się to wymawia poprawnie kuknijcie tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=...

Przyjaźń między narodami to rzadki ewenement w historii państw europejskich, na tyle unikatowy, że w żadnym języku nie istnieje odpowiednik takiego powiedzenia. Pooglądajcie sobie amatorskie filmiki opiewające naszą bratnią przyjaźń: http://www.youtu..., http://www.you...

 

HISTORIA WĘGIER

Bez owijania w bawełnę śmiało można powiedzieć, że Węgrzy to podobnie jak Polacy dumny, waleczny naród. W długiej historii obu krajów występuje wiele podobieństw. Jednym z bardziej bolesnych wydarzeń w nowoczesnej historii Węgier był traktat w Trianon w 1920r po zakończeniu I WŚ, na mocy którego kraj został „rozebrany”, a ogromna część ziem węgierskich przypadła sąsiadom. http://www.youtube...http://www.yout...

 

KUCHNIA WĘGIERSKA

Królową węgierskiej kuchni jest papryka. Jest to jednak wbrew panującej w świecie opinii głównie papryka łagodna, a potrawy węgierskie nie są zwykle tak ostre, jak głosi legenda. Powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać. Czerwona, żółta, zielona, kolorowa, ostra, łagodna, słodka, i jaką tylko jeszcze zapragniemy. Występuje pod wszystkimi postaciami (mielona, suszona, gotowana, konserwowana, etc) i stanowi naprawdę ważny składnik diety przeciętnego Węgra. Sztandarowe produkty kulinarne, które powinny nam się kojarzyć z Węgrami to:

  • Salami - Niekwestionowaną królową węgierskich wędlin jest bez wątpienia kiełbasa zwana salami. Jest to sztandarowy, obok gulaszu i papryki, produkt madziarskiej kuchni, znany i lubiany na całym świecie. Pierwsze salami wyprodukowano w 1883r. w Szeged, na południu Wielkiej Niziny Węgierskiej. Nikomu nieznany człowiek, Márk Pick, postanowił spróbować szczęścia produkując nieznany wówczas na Węgrzech rodzaj włoskiej kiełbasy. Sukces jaki odniósł sprawił, że wkrótce rozpoczęto jego masową produkcję. Z czasem, pragnąc zróżnicować produkt od włoskiego pierwowzoru, nadano mu jedyny i oryginalny smak i aromat.
  • Lángos – pieczony na oleju placek, stanowiący bardzo popularną węgierską przekąskę, wyrabiany na bazie ciasta z dodatkiem ziemniaków. Często sprzedaje się je w przyulicznych budkach, na dworcach, w przejściach podziemnych, etc. Trzeba ostrożnie wybierać miejsce stołowania się, bowiem często otrzymać można produkt nieświeży, usmażony na starym oleju i przesiąknięty jego smrodem albo, co najgorsze, zimny. Lángose powinno się jeść ciepłe, odsączone, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.
  • Lecsó – Potrawa polecana wszystkim wegetarianom - jej główne składniki to papryka i cebula z dodatkiem pomidorów. Warzywa długo dusi się na wolnym ogniu, aż odparują naturalne soki i pozostanie sama esencja smaku. Dawno temu lescó stanowiło jedynie bazę do przygotowania mięsnej potrawki, dziś serwowane jest osobno jako samodzielne danie.
  • Gulyásleves (zupa gulaszowa) - W Polsce przyjęło się uważać, że daniem węgierskim jest gulasz jako taki. W rzeczywistości Madziarowie jedzą zupę gulaszową, czyli zupę z dużą ilością pływającego w niej mięsa oraz drobnych zacierek i dość ostro przyprawioną. Jest przepyszna, oczywiście z dodatkiem pszennego chleba. W wielu miejscach serwuje się ją w miniaturowych kociołkach (bográcsgulyás) zastępujących talerze, co w pełni oddaje smak tradycji rodem z puszty.
  • Halászleves (zupa rybna) - Jest obok gulaszu najpopularniejszą z zup węgierskich. Dobrze przyrządzona zachwyca nawet najwybredniejszych smakoszy. Przygotowuje się ją gotując kawałki ryby z pomidorami, na koniec zaprawiając do smaku ostrą papryką. W zależności od upodobań szefa kuchni, w zupie znaleźć można kawałki filetów rybnych z jednego lub kilku gatunków słodkowodnych.
  • Palinka - tradycyjna węgierska wódka owocowa o specyficznym posmaku, zależnym od składu. Produkowana z owoców śliwy, gruszy, jabłoni, moreli, czereśni oraz morwy. Zawartość alkoholu waha się od ok. 40% do nawet 70%, w zależności od tego czy była destylowana raz lub dwa razy. Pálinkę pije się z kieliszków o zwężonym zakończeniu, ażeby móc wyczuć specyficzny aromat, zgodnie z zasadą, że najpierw następuje degustacja wzrokowa, następnie węchowa, a na końcu smakowa.
  • Unicum – "To jest wyjątkowe!" - tak w 1790r. krzyknął ponoć cesarz Józef II po skosztowaniu nowej ziołowej nalewki, przygotowanej przez swego nadwornego medyka, doktora Zwacka. Od tego czasu jednym ze sztandarowych produktów węgierskich wytwarzanych na bazie alkoholu jest Zwack Unicum, gorzki ziołowy wywar, traktowany przez Madziarów jako najlepsze lekarstwo na przeziębienie i doskonały... aperitif.
  • Egri Bikaver (bycza krew z Egeru) - znane dobrze w Polsce czerwone, wytrawne wino.
  • Tokaj - białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron w północno-wschodnich Węgrzech w okolicach miasta Tokaj, leżącego u stóp góry o tej samej nazwie.

Do góry

 

 

 


 

czechy flagaCzechy 

 

CZESKIE FILMY

Kino czeskie uzyskało już w Polsce status kultowego. Zwykłe, życiowe tematy podane w lekki, wesoły sposób stanowią o sukcesie czeskich filmów na polskim rynku przesyconym patosem, poważną historią albo smutkiem. J Wyluzowane filmy pozwalające zapomnieć widzom o troskach dnia codziennego, idealne na kaca i doła. J
Poniżej kilka wybranych przez nas pozycji jako zachęta do głębszego researchu w temacie czeskie kino:

 

CZESKA MUZA

Dużo się zmieniło od czasu gdy tryumfy święciła słynna Helena Vondrackova i Karel Gott. Czeska muza rozwija się w typowym zachodnioeuropejskim kierunku, fajni DJe, spoko kapele, no i ten prześlicznie śmieszny język! Poniżej parę exampli…

 

POLSKIE POWIEDZONKA ZWIĄZANE Z CZECHAMI

  • Czeski piłkarz - jedna z nazw (obok takich, jak czeski hokeista, płetwa, dywan, plereza, czeski metal czy na enerdowca) używanych w Polsce dla określenia popularnej w latach osiemdziesiątych fryzury noszonej głównie przez mężczyzn. Charakteryzuje się ona długimi włosami z tyłu głowy i krótkimi z przodu i po bokach. Fryzura ta została spopularyzowana przez znane postaci ze świata kultury masowej, m. in. muzyki pop i sportu (zwłaszcza piłki nożnej i hokeja na lodzie). Nazwa czeski piłkarz pojawiła się za sprawą niektórych zawodników czechosłowackich noszących taką fryzurę. W Polsce przez wiele lat fryzurę tę nosił piłkarz Jacek Ziober, w związku z czym uczesanie nazywano również na Ziobera. Fryzura ta była popularna nie tylko w Europie Wschodniej, ale również na Zachodzie. Nosili ją m. in. piłkarz reprezentacji Anglii Chris Waddle, zawodnik drużyny Niemiec Rudi Völler czy aktor Richard Dean Anderson, odtwórca tytułowej roli w serialu "MacGyver".
  • Czeski Film - Określenie powstało po pokazaniu w Polsce w latach siedemdziesiątych XX wieku filmu pod tytułem: "Nikt nic nie wie" produkcji czechosłowackiej.

JĘZYK CZESKI

Generalnie wcale tak nie jest, że tylko dla nas śmieszny jest język czeski, bo dla Czechów nasz język jest tak samo śmieszny. J O dziwo to właśnie polski brzmi dla nich jako język bardzo miękki, w którym cały czas mówi się „bardzio, źniowu, ziamiaść”  - tak właśnie słyszą nas Czesi. :)
Więcej o różnicach językowych możecie przeczytać tutaj: http://www.praskie-gospody.siec.com.pl/pulapki.html. Natomiast jeśli chodzi o śmieszne czeskie słówka to wystarczy choćby wymienić słowo Šukat czyli odpowiednik angielskiego „fuck”, często występujacą w Pradzę nazwę „V Cipu” (restauracja, ulica, centrum bilardowe ), Elektroodbyt (zbyt materiałów elektrycznych), czy też praska restauracja „Pivnice u Pizducha”. :)

 

CZESKA KUCHNIA

Pełna treściwości, ciężka i syta kuchnia czeska idealnie komponuje się z lekkim i zwiewnym piwem – jakaż wspaniała symbioza… :) Nawet nazywa się ją często kuchnią „pod piwo”. Pomimo tego, że jest ciężka, nie wolno nam zapominać, iż jest bardzo smaczna, no i rewelacyjna na kaca. :)
Generalnie, przeciętny Czech jeśli bierze coś do ust, to to coś musi harmonizować z lekką goryczką pilznera. Zresztą przez stulecia sprytni i praktyczni Czesi wybierali te elementy z kuchni otaczających, lub nierzadko okupujących ich państwo narodów, które właśnie pod piwo pasowały najlepiej. Z reguły bowiem dania, które zwykło się uważać za filary czeskiej kuchni, mają nieco inny rodowód. Czesi przejęli gulasze od Węgrów, podpatrzyli u Niemców duszone pieczenie z kapustą a od Austriaków nauczyli się panierować kotlety. Od siebie dodali to, co mieli najlepszego - krojone w plastry knedle i naturalnie najznamienitszy na świecie trunek do popicia.

 

     Rewelacyjne przekąski do piwa

  • Utopenec - marynowany w occie gruby serdelek z cebulą i papryką.
  • Nakladany hermelin - nawet Francuzi nie wpadli na to, by marynować camemberta (a hermelin można uznać za jego czeski odpowiednik) w oleju z dodatkiem czosnku, tymianku, rozmarynu, ziaren jałowca i ostrej czerwonej papryki.
  • Pivni syr - tłusty, miękki i intensywny w smaku ser plus posiekana cebulka, musztarda i słodka papryka w proszku.
  • Olomoucke tvaruzky - roztaczają przenikliwy, intensywny aromat szatni, w której właśnie brygada górników wróciwszy z przodka zdjęła buty.
  • Topinky - najzwyklejsze kromki najzwyklejszego chleba osmażone na tłuszczu i podawane prosto z patelni. Bywają zapieczone z masą mięsną i posypane serem, ale największy urok ma możliwość natarcia "czystych" topinek świeżymi ząbkami czosnku.

    Najpopularniejsze potrawy
  • Knedliki – popularna potrawa mączna kuchni czeskiej. Przygotowywane z ciasta, wyrabianego zwykle na bazie gotowanych ziemniaków (bramborový knedlík) lub bułki (houskový knedlík). Z ciasta formuje się zazwyczaj walec, który gotuje się w osolonej wodzie, a następnie kroi na plastry. Do knedlików najczęściej podaje się gulasz mięsny, pieczoną wieprzowinę lub sztukę mięsa z sosem. Jako dodatek zwykle podaje się z duszoną kapustę. Knedliki można także przygotowywać z nadzieniem: mięsnym czy owocowym. Knedliki tego rodzaju mają zazwyczaj kształt kuli.
  • Svíčková na smetaně - prawdopodobnie najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni czeskiej jest polędwica na śmietanie. Wołowinę faszerowaną plasterkami boczku należy dusić z warzywami oraz przyprawami do dziczyzny do czasu aż zmięknie. Podajemy z knedlikami, plasterkiem cytryny oraz żurawiną.
  • Vepřo-knedlo-zelo - kolejne z typowych czeskich dań, pieczona wieprzowina z knedlikiem i kapustą, podlana słonym wywarem z mięsa.



    Alkohole inne niż piwo…
  • Becherovka – ziołowy likier z Czech. Zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Została wprowadzona do sprzedaży w 1807r. Zawiera około 38% alkoholu. Becherovkę pije się schłodzoną, zazwyczaj samą, ale można ją także dodawać do różnych drinków.
  • Burčák – czeskie słowo oznaczające specjalny napój winny. Jest to częściowo sfermentowany moszcz z winogron, który zawiera zrównoważoną ilość alkoholu, cukru i kwasów. Jest to półprodukt powstały podczas produkcji wina, który nadaje się do spożycia już kilka dni po rozpoczęciu fermentacji moszczu. Zawartość alkoholu w burczaku wynosi 1–7%. Czeska ustawa winiarska określa, że pod nazwą burczak można sprzedawać produkt wyłącznie z tegorocznych winogron i tylko w okresie od 1 sierpnia do 30 listopada właściwego roku kalendarzowego.

NA ZAJAWKĘ

 

Wróć   Do góry
 
prozak
 
mynight
 
magnes
 
Park wodny
Uwaga! Chcesz 15% zniżki na wstęp do Aquaparku? Zapytaj nas!


Partnerem serwisu jest edoo.pl - angielski online dla każdego!
Warsaw Tour
Crazy Guides Krakow Tours  |  Crazy Stag  |  Crazy Vans  |  Wieczór Kawalerski  |  Krakowskie Wycieczki Biegowe
Mapa Strony (Sitemap)